1. Cândva, în decembrie: 1989-2014

  Acum 25 de ani, peste o mie de români şi-au pierdut viaţa în mijlocul unei furtuni de decembrie pe care unii au numit-o Revoluţie. Alţii, mai rezervaţi, vorbesc despre o lovitură de stat, însă - indiferent de denumire - plăcile şi crucile de marmură de pe străzile României continuă, an de an, să-şi spună poveştile

  "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!". Glasul demonstranţilor din Timişoara suna ca un tunet. Era 18 decembrie, numărul victimelor creştea, însă schimbarea era amorsată. Nimic nu mai putea opri şirul evenimentelor, răsturnarea regimului Ceauşescu era o chestiune de zile. De atunci au trecut 25 de ani, iar martorii scenelor dramatice din acele zile pot jura că uneori, în mijloc de decembrie, mai aud câteodată un tunet înfundat. Cândva, în decembrie, peste 1.000 de români, printre care şi sportivi, au murit cu speranţa unei ţări libere. Sacrificiul lor a schimbat România. Revoluţia lor a schimbat sportul. ProSport a adunat poveştile acelor zile într-o campanie: Cândva, în decembrie.

 2. Povestea emoţionantă a fiului de rugbist Bobby Durbac, spusă pe strada locotenent-colonel Răducu Dumitru Durbac: "Mă doare că l-au lăsat pe tata să moară pe holurile clubului!" | VIDEO

  Publicat la: 16 dec 2014

  De 25 de ani, familia fostului rugbist Răducu Durbac încearcă să se împace cu dispariţia prematură a acestuia şi să treacă peste durerea cu care retrăiesc fiecare 23 decembrie.
  1
 3. Cum să omori o familie cu un singur glonţ. Mama lui Petre Astafei plânge de 25 de ani la mormântul fiului ei rugbist: "Erau 3 de «F» în comunism: frig, foame şi frică"

  Publicat la: 17 dec 2014

  ProSport continuă campania "Cândva, în decembrie", iar astăzi vă prezintă povestea lui Petre Astafei, sportiv român care la nici 23 de ani a fost împuşcat pe străzile Bucureştiului în timpul Revoluţiei din 1989. A mai trăit două zile, şi-a cerut scuze părinţilor că le-a pricinuit durere, iar potrivit celor spuse de mama acestuia, lui Petre i-ar fi plăcut să trăiască în România democratică.
  2
 4. Cândva, în decembrie: 1989-2014. Primul fotbalist născut într-o Românie liberă. Ceauşeştii erau împuşcaţi, mama lui ajungea la maternitate printre gloanţe: "O pipăiau, credeau că cine ştie ce are în loc de burtă"

  Publicat la: 18 dec 2014

  În Liga 1 evoluează doar doi jucători născuţi în decembrie 1989: Lucian Cazan (25 decembrie) şi Alexandru Mateiu (10 decembrie). Pentru ei, comunismul este o poveste. Uneori complicată, alteori nu. Fac parte dintr-o generaţie nouă, care când şi când surprinde, dar are multe lucruri pentru care să fie recunoscătoare.
  3
 5. Cândva, în decembrie: 1989-2014. Jertfa unora, fuga altora. Când în Timişoara se trăgeau primele gloanţe, fotbaliştii se relaxau la Băile Felix sau mergeau la casele părinţilor: "Bine că m-a ferit Dumnezeu!"

  Publicat la: 19 dec 2014

  S-au schimbat multe lucruri în ultimii 25 de ani. Au dispărut echipe de fotbal, au apărut altele, s-a lipit leocoplast pe stemele campioanelor rămase fără brand, iar conducători de fotbal au intrat, aproape regulat, la închisoare. Pe 16 decembrie 1989, la Timişoara se aflau majoritatea jucătorilor echipei lui Poli, dar şi Iosif Rotariu, care venise acasă după un tur lung de campionat pe care l-a disputat în tricoul Stelei. Pentru ei, Revoluţia din 1989 a arătat la fel. A fost un film din care au vrut să scape cât mai repede, teferi şi nevătămaţi.
  4
 6. Cândva, în decembrie: 1989-2014. Tu ce făceai ”la Revoluţie”? Stadionul Steaua devenise domiciliu pentru Iordănescu şi Gaţu. ”Stăteam ascuns în casă, se auzeau focuri de armă de afară, pe Brezoianu treceau tancuri”

  Publicat la: 21 dec 2014

  ”Ce făceai la Revoluţie?” este întrebarea la care fiecare om trecut de 30 de ani poate răspunde pe nerăsuflate, fără timp de gândire şi cu un discurs pe care trauma acelor momente l-a făcut să pară repetat. Cei mai tineri pot face acum o paralelă cu momentul 11 septembrie 2001. Toată lumea îşi aduce aminte exact ceea ce făcea în momentul în care şi în România a ajuns informaţia cum că un avion de pasageri a lovit unul dintre cele două turnuri World Trade Center din New York. Pentru sportivi, momentele din decembrie 1989 sunt cu atât mai proaspete în memorie cu cât evenimentele de la Revoluţie le-au afectat direct viaţa. Unii au fost nevoiţi să se lase de fotbal, alţii, dimpotrivă, au primit şansa de a-şi rotunji veniturile cu experienţe în străinătate.
  5
 7. Cândva, în decembrie: 1989-2014: Costică Murariu trăieşte zi de zi cu numele ucigaşului fratelui său pe buze. Flankerul naţionalei de rugby, Florică Murariu, a fost împuşcat mortal la numai 34 de ani

  Publicat la: 20 dec 2014

  Rugby-ul a fost sportul care a plătit cel mai scump recâştigarea libertăţii în Decembrie 1989. O libertate care avea să încheie brusc viaţa şi cariera unuia dintre cei mai mari rugbişti români, Florică Murariu. Omul care în urmă cu numai un an conducea România spre o victorie istorică la Cardiff, împotriva Ţării Galilor (15-9) cădea victima gestului inconştient al unui soldat. Avea 34 de ani şi toată viaţa înainte. “Vorbeam pe 22 decembrie că poate Revoluţia va izbândi şi ne vom câştiga libertatea în anul acela, că atunci va putea pleca liniştit din ţară. Ne-am despărţit cu promisiunea că ne vom regăsi în libertate. Pe 26 aveam să mă întorc la Bucureşti ca să-l înmormântez”, spune Constantin Murariu, fratele lui Florică.
  6
 8. Cândva, în decembrie: 1989-2014. Cum arătau primele numere ale ziarelor de sport după înlăturarea cenzurii şi căderea sistemului comunist. Ovidiu Ioaniţoaia recunoştea mincinuna repetată din presa sportivă

  Publicat la: 23 dec 2014

  ProSport vă prezintă astăzi, într-un nou episod al campaniei "Cândva, în decembrie", schimbările prin care a trecut presa sportivă de la Revoluţia din 1989, cum a arătat primul ziar de după căderea comunismului, ce fel de interviuri apăreau şi cu cine. De pe 24 decembrie şi până pe 8 ianuarie, formatul singurul ziar de sport din România a fost unul mic, de tipul "manifest", în care se vorbea despre libertatea de a vorbi liber şi de a scrie adevărul, fără cenzură.
  7
 9. Cândva, în decembrie: 1989-2014. Sportul românesc şi contactul cu capitalismul: "Transferuri pe cel puţin 2 milioane de dolari SUA" şi apariţia numelor mari din tenis, Irina Spîrlea şi Andrei Pavel

  Publicat la: 24 dec 2014

  ”Am venit în România în mai (n.r. - anul 1990). Ţara începuse să se schimbe, de unde erau obişnuiţi cu foamea şi cu frigul, oamenii aveau o lumină în ochi, se simţea un aer de libertate”, este citatul atribuit de Cornel Dinu lui Vova Cohn, omul de afaceri care cu doar câteva luni înainte de înlăturarea regimului Ceauşescu îl vizitase pe dictator împreună cu un grup de senatori americani. Nu doar figurile omului de rând se schimbaseră după evenimentele din decembrie '89, ci şi sportul. Într-un interval scurt, de numai câteva săptămâni, cei din sportul românesc trecuseră de la a închina performanţele lui Nicolae Ceauşescu la un soi de democraţie în fază încipientă lovită în plin de apetitul speculanţilor.
  9