L-am găsit pe Cojocar, spălătorul devenit peste noapte director în Formula 1. Interviu fascinant cu fostul atacant al Stelei. "Mi-au zis: «Ai fost fotbalist, nu poţi spăla pe jos. De mâine eşti director»"

Ştirea e generoasă: un român e director şi acţionar unic la o firmă insolventă care asigură bunul mers la echipei de Formula 1, Caterham. Englezii spun că e vorba despre fostul jucător al Stelei din 1988, Constantin Cojocar, fotbalist descoperit de Mircea Lucescu la Corvinul, însă Ştefan Iovan spune că fostul atacant care a jucat în semifinala Cupei Campionilor cu Benfica de acum 26 de ani ar fi mort.

L-am găsit pe Cojocar, spălătorul devenit peste noapte director în Formula 1. Interviu fascinant cu fostul atacant al Stelei. "Mi-au zis: «Ai fost fotbalist, nu poţi spăla pe jos. De mâine eşti director»"

  • Cojocar dezvăluie ce relaţie a avut cu George Becali, finanţatorul Stelei aflat acum în închisoare
  • Ce răspuns a primit când le-a cerut ajutor lui Mircea Sandu şi Gică Popescu
  • Cojocar dezvăluie pentru ProSport informaţia aşteptată de întreaga medie auto din lume: cine este în spatele său şi al intrării Caterham în insolvenţă

Ştirea e generoasă: un român e director şi acţionar unic la o firmă insolventă care asigură bunul mers la echipa de Formula 1, Caterham. Englezii spun că e vorba despre fostul jucător al Stelei din 1988, Constantin Cojocar, fotbalist descoperit de Mircea Lucescu la Corvinul, însă Ştefan Iovan spune că fostul atacant care a jucat în semifinala Cupei Campionilor cu Benfica de acum 26 de ani ar fi mort.


Cojocar, primul din dreapta, de pe rândul de sus., lângă Iovan şi Piţurcă. Hagi e al doilea din dreapta, pe rândul de jos

Tot englezii susţin că românul a venit la fabrica echipei din Formula 1 pentru a face curăţenie şi într-o lună a ajuns director. Povestea are aer de thriller şi un singur om poate lămuri misterul. Constantin Cojocar însuşi.

Meseria de jurnalist nu are timpi morţi. Fiind vorba despre un prezumtiv director din F1, apelul pleacă la ora şase dimineaţa, ora Angliei. Numărul e de România, din reţeaua Orange, însă soneria are tonul britanic inconfundabil. În aşteptarea răspunsului, întrebările gonesc cu viteza monoposturilor din F1.  

Dacă fostul fotbalist e mort, iar identitatea îi este folosită într-un război cu o miză uriaşă: sute de milioane de euro şi un loc în Formula 1?

Înainte de răspuns, o scurtă paranteză.

În iunie, echipa de F1 Caterham a fost vândută de consorţiul condus de omul de afaceri malaezian Tony Fernandes, patronul clubului englez QPR şi al companiei aeriene Air Asia, către o firmă eleveţiană cu acţionariat “necunoscut”, aşa cum scrie revista britanică Racing Engineering, coordonată însă de Colin Kolles, fostul director în F1 la Jordan, Midland Spyker şi Force India.

Încă o surpriză apare în CV-ul lui Colin Kolles (foto, în stânga, discutând cu administratorul F1, Bernie Ecclestone | Espn). Acesta se numeşte, de fapt, Călin Colesnic, şi este un român de 46 de ani născut în Timişoara şi plecat în anii ‘80 Germania, unde a devenit doctor stomatolog.

Din iunie, grupul Kolles acuză grupul Fernandes că nu a predat acţiunile echipei. Răspunsul lui Fernandes a fost că grupul Kolles “trebuie mai întâi să plătească”.

Disputa,  care ameninţă să ducă la neprezentarea echipei Caterham la ultimele curse de Formula 1 din acest sezon, în SUA (2 noiembrie), Brazilia (9 noiembrie) şi Abu Dhabi (23 noiembrie),  a ajuns în tribunal, însă între timp una din firmele cumpărate pe hârtie de grupul Kolles a intrat în insolvenţă. Este vorba despre Caterham Sports, companie care pe 23 septembrie îl numea director pe Constantin Cojocar, “fostul spălător” la  fabrica echipei din Linfield.

Detaliile poveştii pot fi citite aici.

Joi, într-un schimb de comunicate emise la scurt timp distanţă, grupul Fernandes şi grupul Kolles au negat amândouă vehement că s-ar afla în spatele lui Constantin Cojocar.

Între timp, telefonul sună strident, iar după 30 de secunde o voce spune un “Da” puternic.

Alo, domnule Cojocar?
Da, vă rog.

De la ProSport vă deranjez.
Da, bună dimineaţa.

Ce faceţi, domnule Cojocar? V-am sunat pentru că sunteţi un personaj important în media din Marea Britanie. Scriu Financial Times, The Times despre dumneavoastră...Ştiaţi?
(Surprins) Nu ştiu, nu. Ce scriu?

Că sunteţi personaj principal într-un scandal din Formula 1…
(Are un ton de director) Da, la Caterham F1.

Sunteţi angajat la ei? Sunteţi director acolo?
Director administrativ la Caterham, la Formula 1.

Din septembrie, nu?
(Devine monosilabic) Da.

V-am sunat pentru că am vorbit cu foştii dumneavoastră colegi din ţară şi mulţi nu ştiu nimic despre dumneavoastră de 25 de ani. Iovan ne-a spus că ştie că aţi murit.
Cum să mor? Aaaaa, nu. (Pufneşte în râs)

Şi Vaişcovici a auzit acelaşi lucru...
...

Sunteţi plecat de mult din ţară?
Nu. La 1 august am venit.

Ultima referinţă pe care am găsit-o despre dumneavostră este că aţi jucat la Braşov în 1991.
Da.

Vaişcovici spunea că aţi fost apoi şi la Dinamo, dar în statistici nu figuraţi.
Am fost şi la Dinamo, da. După aia a venit ăsta şi ne-a dat afară. Am fost plecat pe la Cluj, prin Ungaria.

Cine v-a dat afară, Halagian?
Da, Halagian.

Apoi?
(Se întoarce brusc, curios, la startul discuţiei) Chiar toate ziarele din Anglia scriu de mine?

“M-a ajutat doar Becali, îmi mai dădea o mie de dolari”

Da, vă povestesc imediat. Mai spuneţi-ne despre dumneavoastră. Ce aţi făcut în ultimii 25 de ani?
Ce să fac!? Nu ne-a ajutat nimeni. Am tot umblat să caut post de antrenor. Pe vechii fotbalişti nu-i ajută nimeni. Absolut. Am tot căutat post de antrenor, n-am găsit, a fost destul de greu. După aia, în ultimul timp am fost şef de autogară la Braşov, în ultimii 15 ani.

V-aţi stabilit la Braşov deşi sunteţi din Hunedoara.
Da, locuiesc în Braşov.

După ’90 n-aţi mai lucrat deloc în fotbal...
Nu. După ce am plecat de la Steaua, am fost şi la Vadim Tudor şi la Gigi Becali.

La Steaua aţi stat doar 6 luni.
La Steaua? Nu, am stat doi ani aproape la Steaua. 1987…Ba nu, un an.

De ce aţi plecat de acolo?
(Ironic) Eram cu Piţurcă pe post şi eram mai mult rezervă, de aia.

Spuneaţi că aţi fost la Gigi Becali. De ce?
După ce am terminat cu fotbalul, tot am încercat. Am vorbit cu Vadim, m-a dat pe mâna lui Mircea Sandu să-mi găsească post. «Băi, ajută-l că uite nu are serviciu, nu are nimic!» Mircea Sandu a dat-o cotită, nu m-a ajutat cu nimic. Singurul care a încercat să mă ajute era Becali, dar ăla mai mult cu banii. Mergeam la el, cum vorbeam noi. «Hai, bă, nea Gigi, că mor de foame! Dă-mi şi mie un post de antrenor!»”

Şi?
El mai repede scotea câte o mie de dolari, îmi dădea şi îmi zicea să vin săptămâna viitoare. După aia, nu m-am mai dus de ruşine, vă daţi seama.

Când asta? În anii ’90?
Da, prin 1994, 1995.

După care v-aţi rupt total.
Da, am văzut că nu mă ajută. Am vorbit şi cu vechii colegi, eu cu Gică Popescu am stat în cameră la Steaua. Tot am încercat să vorbesc cu el. «Lasă că te ajut, lasă că te ajut!» Nu m-a ajutat cu nimic. Voiam să găsesc un post de antrenor, ceva, nu voiam pomană. Dacă nu ai un spate asigurat, nu te ajută nimeni. Şi la copii era bine, dar...(Oftează) Asta e.

Cum a trecut de la curăţenie la funcţia de CEO

Presa britanică scrie că dumneavostră sunteţi omul care a introdus firma Caterham Sports în insolvenţă şi că până acum eraţi “cleaner”, îngrijitor, la fabrica Caterham.
Da. Eu am venit la muncă, aici, pentru curăţenie şi pază.

Spusele lui Cojocar sunt confirmate de pozele de pe contul lui de Facebook, unde la capitolul descrierea studiilor apare “Şcoala vieţii”. În imaginile postate în august, Cojocar apare în aceeaşi uniformă pe care o poartă şi alţi bărbaţi care, aparent, fac curat în garajul monoposturilor Caterham. Ultima poză postată arată însă un bărbat cu o altă atitudine. Cojocar stă lângă monopostul verde ca un CEO.

...
Degeaba am făcut facultatea. Ştii că pe vremea lui Lucescu, eram la Corvinul, iar lui îi plăcea să avem fiecare facultate.

El v-a descoperit…
Da, el m-a făcut fotbalist. El m-a luat de la copii.

Nu aţi vorbit cu el?
Nu am vorbit niciodată, nu l-am prins niciodată. Probabil mă ajuta. Aşa...am plecat din cauza greutăţilor din ţară. Am credit ipotecar şi serviciul pe care l-am avut la autogară era prost plătit, zece milioane pe lună. M-a cam blocat cu banii. De aia am şi plecat. Am venit aici pentru curăţenie.

Cum aţi ajuns la fabrica de la Leafield, la Caterham? În urma anunţului de pe site?
Da, da…

V-a sunat cineva?
Da.


Ce să spun!? Aici a fost un italian care m-a recunoscut ca fotbalist (n.red. – directorul italian al echipei de F1 Caterham este un italian, Manfredi Ravetto). El e un fel de patron aici. A spus: «Nu e posibil să faci curat, de azi încolo eşti director!»”. Am fost numit director.

Aşa simplu?
(Redevine monosilabic) Da.

Sunteţi pregătit pentru jobul ăsta? E totuşi o firmă în insolvenţă.
(Laconic) Da. Am învăţat. Destule.

Da?
Îhî.

Recunoaşte că a fost pus de Kolles, adică de românul Colesnic

Englezii sunt foarte miraţi de trecerea asta. Li se pare că povestea e necurată.
...

Dumneavoastră de cine aţi fost pus? Nimeni nu ştie. De partea lui Fernandes sau de partea lui Kolles?
De partea celor care au cumpărat. De Kolles. Da.

El v-a propus «Tu iei asta şi te ocupi de administraţie»?
Da, da.

Sunt şanse să scoateţi firma din administraţie?
Auzi, nu prea pot să vorbesc despre chestiile astea.

Ok, mai povestiţi-ne despre dumneavoastră. Mai sunteţi prieten cu cineva?
Da, cu Duckadam am vorbit. Cu Iovan am vorbit, cu Bumbescu am vorbit mereu pentru că venea Steaua lşa Braşov în cantonament cu copiii şi avea nevoie de autocare. Tot timpul mă suna.

Bumbescu ne-a spus că nu mai ştie nimic de dumneavoastră...
Eeeee. Bumbescu şi anul trecut a luat autobuz de la mine.

Cum vă descurcaţi în Anglia?
E o ţară aiurea. Totul e invers. Şi drumurile. Tot. Totul e aiurea. Nu-mi place deloc Anglia.


Cojocar, selfie la poarta Buckingham Palace, reşedinţa din Londra a familiei regale britanice

Ce salariu aveţi? Ne puteţi spune? Pe site cereaţi 1000, dar nu precizaţi ce…
(Devine bănuitor) Dar de unde aveţi CV-ul meu?

De pe site-ul pe care aţi postat.
Aha. Asta a fost la început, ca cleaner. Cum se numeşte!?

Îngrijitor. Şi acum cât cîştigaţi ca director?
Nu pot să vă spun, nu.

Ce faceţi, rămâneţi director? Înţeleg că nu aveţi niciun angajat la firmă...Presa susţine că toţi au trecut la firma 1MRT...
Da, sunt...da...au...Da, sunt probleme destul de mari. Trebuie să rămân acum că n-am ce face. Am intrat în horă, trebuie să joc. Momentan sunt în Germania, la firma mamă care a cumpărat Caterham şi cred că luni plec în Anglia.

 

 

 

Autor: Costin Ştucan