Furt de identitate? "Ştiam că a murit". Scenariu incredibil de telenovelă? A plecat în Anglia să muncească într-un depozit şi a ajuns director în Formula 1. Fostul stelist Cojocar, personaj cheie în scandalul anului din F1

Furt de identitate? "Ştiam că a murit". Scenariu incredibil de telenovelă? A plecat în Anglia să muncească într-un depozit şi a ajuns director în Formula 1. Fostul stelist Cojocar, personaj cheie în scandalul anului din F1

Caterham, echipa de Formula 1, a intrat în insolvenţă, iar fabrica team-ului din Leafield, un orăşel britanic aflat în apropiere de Oxford, a fost închisă de administratorul judiciar. O ştire aparent banală din lumea Formulei 1 se transformă încet, încet într-o telenovelă în care, surprinzător, apare şi numele unui fost fotbalist român, coleg cu Hagi, Gică Popescu, Tudorel Stoica şi Lăcătuş în echipa Stelei care a jucat semifinala Cupei Campionilor Europeni din 1988, cu Benfica.

Scenariul este complicat de o confuzie tipică presei sportive de dinainte de 1989.

  •  Ioan Cojocaru era un atacant blond, masiv, “un băiat valabil” cum îl descrie Adrian Bumbescu, venit la 25 de ani să-şi încerce norocul în Ghencea din postura de golgheter la Corvinul Hunedoara.
  • Constantin Ioan Cojocar este un român de 52 de ani  cu păr cărunt, implicat direct într-o poveste de insolvenţă a unei firmei cu datorii de zeci de milioane de dolari. Potrivit presei de specialitate, cetăţeanul român este folosit într-o afacere complicată care îl implică şi pe Tony Fernandes, patronul malaezian al clubului englez de fotbal Queen’s Park Rangers.

Aparent, Ioan Cojocaru şi Constantin Ioan Cojocar sunt una şi aceeaşi persoană.

 
Site-ul BBC scrie despre haosul de la echipa Caterham. Participarea la Marele Premiu al Statelor Unite stă sub semnul întrebării

Legătura dintre fotbal şi Formula 1

Pentru a înţelege firul telenovelei trebuie să ne întoarcem câţiva ani în timp pentru a asimila informaţii.

În 2010, afaceristul asiatic Tony Fernandes – proprietarul companiei asiatice Air Asia - readucea în Formula 1 brandul Lotus, dispărut în 1994, sub licenţă cumpărată de la Group Lotus. Echipa Lotus Racing pentru care urmau să piloteze Jarno Trulli şi Heikki Kovalainen era deţinută de compania 1Malaysia Racing Team, formată din asocierea firmelor lui Fernandes cu guvernul malaezian şi cu un consorţiu format din afacerişti din Kuala Lumpur.

Un an mai târziu, echipa era redenumită Team Lotus ca urmare a deciziei Group Lotus de a reintra în Formula 1 alături de Renault. Conflictul dintre Tony Fernandes şi Group Lotus a ajuns în instanţă, iar malaezianul a decis ca din 2012 să schimbe numele echipei în Caterham F1 Team. Cu puţin timp înainte, Fernandes cumpărase Caterham Cars, compania britanică producătoare de maşini sport.


Fernandes, alături de Jarno Trulli şi Heikko Kovalainen, la lansarea echipei Lotus Racing, predecesoarea Caterham

Echipa care şi-a mutat sediul la Leafield a concurat în Formula 1 fără să adune vreun punct. În acest an, la Monaco, Caterham a devenit team-ul cu cea mai lungă serie fără puncte din istoria F1, 5 sezoane seci. La începutul sezonului, Fernandes avertiza că va lăsa echipa dacă rezultatele nu se îmbunătăţesc.


650 milioane de dolari este suma la care cotează Forbes averea omului de afaceri Tony Fernandes


Important este şi modul în care funcţiona Caterham F1 Team. Deţinătorul licenţei este firma 1Malaysia Racing Team (1MRT), însă plata staffului echipei şi alte plăţi se făceau prin Caterham Sports Ltd, o altă firmă deţinută de 1MRT. Caterham Sports asigura serviciile de design, serviciile pentru testele de circuit şi serviciile de suport pentru curse pentru compania mamă, 1MRT.

Jurnaliştii englezi au căutat prin acte, însă ultima balanţă contabilă pentru Caterham Sports este cea din 2012. Conform datelor, firma cheltuia 27 de milioane de dolari pe costurile staffului, 27 de milioane de dolari pe cercetare şi 19 milioane de dolari pentru costuri administrative. În total: 73 de milioane de dolari. În schimb, în conturile Caterham Sports nu intrau banii din drepturile TV şi din celelalte contracte de sponsorizare ale echipei de F1, sume care mergeau direct la 1MRT.

Aşteptaţi implicarea lui Constantin Cojocar? Mai aveţi puţină răbdare. Merită!

În iulie 2014, echipa Caterham F1, administrată prin firmele 1MRT şi Caterham Sports, a fost vândută unui grup de oameni de afaceri “necunoscuţi”, aşa cum îi cataloghează site-ul Racing Engineering. Modul în care a fost făcută tranzacţia implică o încrengătură de firme din Elveţia şi Malaezia.

Imediat, noii proprietari (cumpărătorii) de la Engavest SA i-au acuzat pe Fernandes şi asociaţii săi (vânzătorii) că nu respectă termenii contractului şi că nu au făcut transferul acţiunilor. Pe 3 octombrie, Fernandes anunţa că nu mai are nicio legătură cu echipa de F1 Caterham, iar răspunsul cumpărătorilor a fost intentarea unui proces prin care ei cer ca tranzacţia să fie anulată, iar foştii proprietari să rămână la conducere. “Dacă vrei să cumperi ceva, trebuie să şi plăteşti”, a scris Fernandes (foto, în cârca lui Joey Barton, la promovarea lui QPR) pe Twitter, insinuând că Engavest SA nu a respectat plăţile din contract.

În paralel cu disputa complicată dintre cumpărători şi vânzători, săptămâna trecută, Caterham Sports a intrat în insolvenţă. Noii proprietari au anunţat că nu au nicio legătură cu această decizie şi că situaţia afectează, de fapt, foarte tare bunul mers al echipei de F1.

Numiţi de cel mai important creditor, banca Exim, administratorii judiciari de la casa Smith & Williamson au estimat datoriile firmei Caterham Sports la 24 de milioane de dolari. Primele măsuri luate: sechestru pe bunuri şi închiderea fabricii din Leafield.

“În mod clar, părţile care au cumpărat business-ul de la Tony Fernandes nu au fost capabile să finanţeze compania.  La echipele de F1, în mod normal ai de-a face cu o figură centrală, o persoană publică. Actualii deţinători ai echipei nu-mi sunt încă foarte clari în momentul ăsta”, a declarat pentru Financial Times Finbarr O’Connell, administratorul judiciar.

O scurtă paranteză care complică şi mai tare scenariul: compania-mamă 1MRT este în proces cu 40 de foşti angajaţi nemulţumiţi de modul în care au fost concediaţi. Restul de 200 de angajaţi ai echipei de Formula 1 au fost transferaţi de la Caterham Sports la 1MRT.  

Enter Mr. Cojocar

Aici intră în scenă Constantin Cojocar care, potrivit site-ului Racing Engineering, este singurul director şi acţionar de la firma Caterham Sports, despre care am văzut mai sus că a rămas o “carcasă” fără angajaţi şi cu datorii de zeci de milioane de dolari.

Cojocar, descris de Racing Engineering ca fiind un “fost jucător profesionist şi antrenor de fotbal”, este cel care a iniţiat inducerea formală a firmei Caterham Sports în procesul de insolvenţă. Fostul coleg al lui Hagi, Popescu şi Lăcătuş a susţinut în faţa instanţei că asociaţii săi “au avut intenţia de a asigura o finanţare de 2 milioane de lire sterline pe săptămână pentru a plăti datoriile companiei, însă – din nefericire – banii promişi n-au mai venit”.

Apariţia lui Cojocar în postura de director al firmei, fie ea şi “fantomă”, care asigură suport pentru o echipă din Formula 1 este o mare surpriză pentru cei care l-au cunoscut şi care nu mai ştiau nimic de el de mai bine de 20 de ani.

“Cojocaru? Chiar am vorbit despre el acum câteva săptămâni. A dispărut după Revoluţie, n-am mai auzit nimic despre el”, spune Mihai Majearu, fostul mijlocaş al Stelei, căzut şi el pradă confuziei stârnite de presa vremii . Cojocar, zis şi Cojocaru, l-a înlocuit pe Majearu la debutul său în tricoul Stelei, în martie 1988. Intrat în minutul 58, atacantul adus de la Corvinul a marcat primul său gol pentru campioana României zece minute mai târziu.

“M-a întrebat un prieten de el acum două săptămâni. Era un băiat bun, arătos, dar cam zbuciumat. Nu era jucător rău”, rememorează şi fostul dinamovist Claudiu Vaişcovici, coleg cu Cojocar în naţionala olimpică învinsă de Danemarca cu 8-0 în 1987.

În 1988, Steaua era una dintre cele mai tari echipe din lume. Cu doi ani în urmă, câştigase Cupa Campionilor, iar în sezonul 1987-88 era deja calificată în sferturile de finală ale competiţiei. În turul acelui campionat, Constantin Cojocar înscrisese 13 goluri în 17 meciuri pentru Corvinul, inclusiv o dublă în faţa lui Dinamo.


Poză de grup din primăvara lui 1988. Vă lăsăm plăcerea de a-i descoperi singuri pe Hagi, Dumitrescu, Petrescu şi Piţurcă
 

“Era un jucător bun, în formă”, îşi aminteşte Miodrag Belodedici. Deşi îi avea în atac pe Piţurcă şi Lăcătuş, Anghel Iordănescu mai avea nevoie şi de rezerve. Aşa a fost transferat, în decembrie 1987, unul dintre cei mai eficienţi atacanţi din campionatul românesc la acea vreme.

Cojocar juca deja de 5 ani în prima divizie. Fusese descoperit de Mircea Lucescu, antrenor care l-a şi promovat în prima echipă la Corvinul în 1983. Înalt, bine legat, atacantul a marcat 59 de goluri în 5 sezoane şi jumătate.


Prima declaraţie a lui Cojocar la Steaua, după calificarea în faţa lui Rangers din sferturi. Mai sus, citiţi ce spunea Gică Popescu

Sosit la Steaua, Cojocar a nimerit într-un grup format din jucători foarte valoroşi, mulţi dintre ei campioni ai Europei cu doar 19 luni în urmă. “Era înalt, vârf de atac. A stat puţin, îi spuneam Coca”, îşi aminteşte Gabi Balint. Provincialul stingher cazat la căminul militar de la Haiducului nu a reuşit să lege prea multe relaţii cu colegii şi nu a prins primul ”11” decât într-un meci de Cupa României, o victorie cu 3-1 în deplasare cu FC Maramureş.


“Era un băiat timid, nu s-a prea integrat. Nu mergea cu noi la un pahar de vin. Era şi mai tânăr. Frumuşel, mureau gagicile după el”
Ştefan Iovan


Chiar şi aşa, a apărut în 11 partide pentru Steaua: 8 în campionat (toate ca rezervă), două în cupă şi unul în Cupa Campionilor. În aprilie 1988, Cojocar intra în locul lui Dan Petrescu în minutul 76 al meciului tur din semifinalele Cupei Campionilor cu Benfica.

Era 0-0, iar Steaua rata ocazie după ocazie. În minutul 89, Lăcătuş i-a pasat numărului 14 blond, iar acesta a tras din 9 metri lângă bară. Putea fi golul victoriei, poate chiar al calificării, momentul de glorie al unei cariere, însă portarul Silvino, omul meciului, a scos în corner. În retur, Cojocar n-a mai fost introdus pe teren. Steaua a pierdut cu 2-0 şi a ratat calificarea în finala cu PSV Eindhoven.


Capturi de pe transmisia TV a meciului Steaua - Benfica. Pe grafică, numele lui Cojocar apare, la fel ca în ziare, Cojocaru

Al doilea gol al lui Cojocar în tricoul Stelei a fost marcat într-o victorie cu 4-2 la Scorniceşti, contra lui FC Olt. Intrat în locul lui Bălan, atacantul a înscris în minutul 75. În acel meci, Piţurcă reuşise un hat-trick.

“Avea talent, dar era un lasă-mă să te las. Îi plăcea şpriţul, îi plăceau femeile şi pierdea multe nopţi. În plus, nici nu era un tip foarte isteţ”, explică un fost coleg, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, motivul pentru care Cojocar nu a făcut faţă la Steaua. Derbyul cu Dinamo, 3-3, în care a jucat 16 minute, a fost ultimul meci al hunedoreanului pentru echipa care în sezonul următor avea să dispute o altă finală de Cupa Campionilor: 0-4 cu AC Milan.

Revenit la Corvinul, Cojocar n-a mai fost acelaşi jucător. În două sezoane a dat două goluri, apoi a plecat la FC Braşov. Deşi Vaişcovici îşi aminteşte că a ajuns şi la Dinamo după Revoluţie, statistica nu consemnează niciun meci. Din acel moment, Cojocar s-a pierdut în negura timpului.

Până acum.

Cenuşăreasa de la Caterham

Insolvenţa cerută de Constantin Cojocar şi disputa dintre cumpărătorii şi vânzătorii Caterham F1 Team au afectat puternic reputaţia echipei. La Marele Premiu al Rusiei, ţinut la începutul lunii, o piesă ruptă la suspensiile monopostului pilotat de japonezul Kamui Kobayashi a trebuit peticită, din cauză că piesele de schimb nu erau disponibile, aflându-se pe lista obiectelor sechestrate. “E înfricoşător. Îmi vine să plec acasă. Nu ştiu ce să fac! Să pilotez în condiţiile astea periculoase sau să refuz?”, a scris Kobayashi pe Facebook.

Până la urmă, japonezul a pilotat, însă s-a retras înainte de finiş.

Cum de a nimerit un fost fotbalist român în mijlocul acestei nebunii cu fire care duc din Marea Britanie în Elveţia şi apoi în Orientul Îndepărtat? ProSport a contactat echipa Caterham F1 Team, însă nu a primit niciun răspuns în privinţa implicării lui Cojocar.

O explicaţie ar putea fi oferită însă de jurnaliştii britanici. Un expert în F1, Joe Saward scrie pe blogul său că românul Constantin Cojocar a fost numit director şi acţionar la Caterham Sports la începutul lunii octombrie. Lovitura vine însă de la Racing Engineering. Într-o postare pe pagina de Twitter, englezii anunţă că până luna trecută Cojocar era, atenţie!, “îngrijitor la fabrica din Leafield”. Pe româneşte, femeie de serviciu.


Postările de pe contul de Twitter al prestigioasei reviste britanice de auto Racing Engineering

Aparent, omul care a jucat în aceeaşi echipă mare a Stelei cu Hagi, Lăcătuş, Piţurcă, Iovan, Tudorel Stoica spăla podele şi geamuri, însă cineva l-a transformat într-un director şi acţionar de firmă fantomă. Motivul pentru această variantă modernă a poveştii fraţilor Grimm, Cenuşăreasa, nu poate fi decât intuit.

Cine  îl manevrează din umbră pe Cojocar? Într-un comunicat de presă, cumpărătorii de la Engavest susţin că imediat după cumpărarea echipei au vândut firma Caterham Sports. Ulterior, altcineva l-a numit pe român acţionar şi director: “Toate salariile au fost plătite. Engavest a vândut Caterham Sports. Nu noi l-am numit pe domnul Cojocar, despre care credem că a fost un jucător de top pentru Steaua Bucureşti în anii ‘80”.  

“Credem”, scriu reprezentanţii Engavest, o firmă misterioasă din Elveţia.


Ştiai că avem o pagină de Facebook în care discutăm doar subiectele speciale?
 

 

Dezvăluirea lui Iovan din auzite

Joi, în timpul meciului Steaua - Rio Ave, ProSport a mai încercat o dată să-l contacteze pe căpitanul de la Sevilla, Ştefan Iovan. Ce mai ştie el despre Cojocar? “Nu mai ştiu nimic despre el de mult, nu ştiu dacă mai trăieşte. Am auzit că a murit!”.

Lovitură de teatru ca-n Pisica Albă, Pisica Neagră a lui Kusturica! "A murit!".

În lipsa unui poze recente cu directorul şi acţionarul de la Caterham Sports, ideea unui furt de identitate nu pare deloc o nebunie. Sunat din nou, Claudiu Vaişcovici sporeşte îndoiala: “Şi eu auzisem că a murit!”.

Căutarea a reînceput. Pe un site de recrutări pentru job-uri în străinătate apare un CV cu numele Ion Constantin Cojocar, creat în mai 2014. Conform datelor sale oficiale, în momentul postării aplicaţiei fostul fotbalist mai avea cîteva zile şi împlinea 52 de ani. Pe site figurează vârsta de 51 de ani. Potriveală! Omul pare a fi fostul jucător descoperit de Lucescu la Hunedoara.

La specializare, Cojocar menţionează Liceul Industrial nr. 1 din Hunedoara, locul unde erau şcolarizaţi fotbaliştii de la Corvinul, iar la caracterizare apare expresia "fost sportiv de performanţă". Din nou bingo!

La detalii, Cojocar spune că doreşte un job sigur, cu  contract, de "muncitor necalificat, lucrător la depozite", vrea o asigurare medicală şi un salariu de 1.000. Moneda nu este precizată, dar probabil e vorba de euro.

Totuşi, 5 luni mai târziu, pe DueDill, un site britanic de informaţii pentru mediul de afaceri, apare un alt CV (foto, jos), cu numele Constantin Cojocar. Bărbatul născut în mai 1962, adică în vârstă de 52 de ani, figurează ca director la Caterham Sports, poziţie pe care o ocupă din 23 septembrie 2014.

Probabil că, fără să ştie, Cojocar este cel mai norocos aplicant de job din lume. A vrut o slujbă de muncitor necalificat şi în mai puţin de jumătate de an a primit una de director!

BBC, Autosport, The Times, Financial Times sunt numai câteva dintre publicaţiile care au scris joi, 23 octombrie 2014, despre un fost jucător de la Steaua, Constantin Cojocar. Viu în Anglia, considerat mort de foştii colegi din România.

Miza jocului în care este implicat Cojocar este de sute de milioane de dolari şi un loc în Formula 1. Ce caută aici un blond pe care Iovan îl descrie ca "timid", un hunedorean care în tinereţe avea lipici la femei datorită asemănării cu Florin Piersic? Sau, poate, trebuie să ne întrebăm dacă mai este Cojocar în viaţă? Îi foloseşte altcineva identitatea?

La aceste întrebări, unele cu iz de thriller, ProSport va răspunde în orele următoare.

Autor: Costin Ştucan